инж. Васил Василев, председател на УС на Национално ловно-рибарско сдружение Съюз

...
инж. Васил Василев, председател на УС на Национално ловно-рибарско сдружение Съюз
Коментари Харесай

Борбата с африканската чума по свинете изисква сътрудничество между ловци и институции


инж. Васил Василев, ръководител на УС на Национално ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “:

Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) инициира за трета година огромна акция „ Да спрем африканската чума по свинете “ в 18 европейски страни, в това число и България. Целта на акцията е да увеличи осведомеността на ловците и фермерите, като даде общи знания и по този начин да редуцира времето за съобщаване за болестта, както и да способства за попречване на разпространяването на заболяването. За акцията и ролята на ловните сдружения в предварителната защита и битката с африканската чума по свинете, беседваме с инж. Васил Василев - ръководител на УС на Национално ловно-рибарско съдружие „ Съюз на ловците и рибарите в България “ – сътрудник на акцията.
-->
- Инж. Василев, разкажете ни какво съставлява африканската чума по свинете?

Заболяването африканската чума по свинете (АЧС) се предизвиква от вирус, пренасян от кърлежи, обитаващи леговищата на брадавичестата свиня в Африка. С изместване разпространяването на вируса на север АЧС се популяризира и при домашните прасета. Като мощно заразно заболяване, улеснено от човешките действия, АЧС се трансферира и в Европа, като визира както домашните, по този начин и дивите прасета. Вирусът е резистентен във външна среда, предава се извънредно елементарно от заболели на здрави животни, в това число от трупове на умрели свине, инфектирани артикули от свинско месо, фуражи, даже и посредством инфектирано съоръжение (автомобили, облекла обувки и др.). 

- Доколко е наранена дивата популация у нас от това заболяване?

След като през 2018 година вирусът беше установен в България, му лиши по-малко от две години, с цел да се популяризира върху съвсем цялата територия на страна. Общо видяно, числеността на популацията от дива свиня продължава да понижава и е към този момент повече от два пъти по-ниска в съпоставяне със запасите напролет на 2018 година Ползването на дива свиня демонстрира още по-красноречиво настоящата обстановка у нас – спрямо 2018 през 2021 година то е три пъти по-ниско. Отделни региони обаче в Южна и Югозападна България останаха съвсем незасегнати с помощта на теренните особености и неналичието на дейни миграционни коридори на типа. През последните четири години се следи и развой на засилена миграция от наранени региони към чисти от болест места, което за жалост в допълнение благоприятства разпространяването на вируса. След като АЧС навлезе от север в България, последователно обхвана Дунавската низина и се придвижи на юг до пограничните ни региони с Турция и Гърция. Към момента вируса е със затихващо разпространяване, само че с началото на груповото ловуване чакаме да бъдат установени нови огнища на болестта.

Африканската чума по свинете нанесе големи вреди на дивата свиня у нас, които няма по какъв начин да бъдат преодолени без съответната интервенция на ловците и ловните експерти. Тя е главен ловджийски обект за редовите ловци и нейното бъдещо стопанисване и опазване на генетичния ѝ фонд е от голямо значение за ловното ни стопанство.

- Каква е ролята на ловната общественост в предварителната защита и битката със болестта?

Ловците имат извънредно значима роля в битката с АЧС. Те са хората, които са на терен и директно се сблъскват с заболяването, намирайки инфектирани или умрели животни. От техните виновни дейности зависи триумфът в битката и предварителната защита на болестта. Всички създадени проекти и инструкции без съдействие на терен от ловците биха били обречени на неуспех. Именно на ловците се разчита за наложителна профилактика и стерилизация по време и след ловуване, на отчетност и събиране на проби, неутрализиране на трупове при установени случай на АЧС и други

- Според Вас кои са най-често допусканите неточности от страна на ловците и по какъв начин те могат да бъдат избегнати?

Първоначалните указания за битка с АЧС не бяха възприети добре от ловците, изключително в частта си с ограничение на ловуването в засегнатите зони. Това докара до демотивация на забележителна част от членовете на ловни сдружения по места да подават към виновните държавни институции справедлива информация и резултатът беше скриване на проби и слаба отчетност на отстрела. След полемики и уточнения на казуса, както и смяна на инструкциите, ловците започнаха да схващат нуждата от подпомагане и интензивно взеха присъединяване. Предполагам, че към момента има хора, които не съблюдават ограниченията за биосигурност, само че като цяло казусът е явен и работим интензивно за разрешаването му.  

Много е значимо на локално равнище да се реагира навреме и съответно. Ловците са точно хората, които са директно на терен и могат да подават навременна и справедлива информация за разпространяване на болестта. Членовете на нашия Съюз към този момент се срещнаха с казуса, като огромна част от тях се сблъскаха непосредствено с него. Необходимостта от стерилизация и „ разчистване “ на мястото, където е отстреляно или открито умряло животно, е от огромно значение. Спазването на ограниченията за биосигурност по време на лов и взимането на проби от животните стана обвързване на всеки ловджия, като по този метод наблюдаваме разпространяването на болестта. Дивата свиня е еластичен тип с огромни възпроизводствени благоприятни условия, с капацитет за бързо възобновяване, само че от политиката която води страната и от нас ловците зависи какъв брой бързо ще се случи това. При съблюдаване на ограниченията за биосигурност и рационално стопанисване ще можем да смекчим последствията от болестта.

- Кои са най-важните стъпки съгласно Вас,  с цел да бъде ефикасна битката с АЧС?

Ролята ни като Национален съюз е реализиране на връзката сред ловната общественост и виновните държавни институции, за координиране и създаване на съответни и работещи ограничения за битка с АЧС, следваща разяснителна акция измежду ловците и съвещания и подпомагане на сдруженията за решение на зародилите в процеса на работа проблеми. Комуникацията със сдруженията е извънредно значим миг. Запознаването с казуса и взаимната работа сред ловците и държавните институции ще спомогне за битката със болестта и минимизиране на вредите от него. 

Едни от най-важните стъпки към този момент бяха подхванати. Разработени бяха проекти за справяне с АЧС в другите стадии от обсега на болестта. Проведоха се обучителни семинари. Ангажираха се всички ловци да бъдат дейни в битката против вируса и се дадоха насоки в стопанисването на типа. Разработи се стратегия за проучване на всички отстреляни и открити мъртви диви прасета, която спомага за преодоляване на актуалната конюнктура по отношение на разпространяването на болестта.

Скоро ще би трябвало дружно да помислим за съответни ограничения за възобновяване на популацията на дивата свиня, изключително в най-силно засегнатите региони на страната, само че паралелно с това не би трябвало да неглижираме и ограниченията за надзор и ограничение на африканската чума по свинете, които да бъдат изпълнявани от ловците, само че финансирани от страната, като притежател на дивеча.

Не на последно място, партньорството ни в акции като актуалната, провеждана от Европейския орган по сигурност на храните, е точно за да достигнем до по-голяма публика и оптимално да срещнем хората със африканската чума по свинете. Визията на НЛРС-СЛРБ към битката с АЧС е, че би трябвало да сме единни и да следваме една цел. Без близко съдействие сред ловци и институции, казусът няма да бъде решен.

Повече информация е налична на уеб страницата на акцията:
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР